5 практични съвета за отопление на дърва

5 практични съвета за отоплението на дърва

Едва ли има човек, който да не си мечтае за снежна, зимна вечер, обагрена в пламъците на приятно пукаща камина. Гледката на горящите дърва и уютната топлина носят спокойствие и събират цялото семейство. Освен комфорт отоплението на дърва има и предимства – ниска цена и екологичност. Ето няколко практични съвета, които ще Ви помогнат да изберете оптималното за Вас решение и да поддържате в добро състояние отоплителния уред и Вашите дърва за огрев:

1. Задайте параметрите предварително

За да изберете най-добрия вариант, предварително трябва да си отговорите на няколко въпроса. Отоплението на дърва ще е основен източник на топлина или ще е допълващ, къде ще поставите печката и какъв модел ще изберете, позволяват ли особеностите на Вашето жилище този тип отопление, какъв вид дърва ще използвате и къде ще ги съхранявате, помислили ли сте за поддръжката.

2. Камина, печка, водна риза

Когато избирате камина или печка, непременно потърсете означението “Flamme verte” („Зелен пламък“). Камини или печки с този стандарт са най-ефективните и незамърсяващи. Коефициентът им за полезно действие е над 70% и отделят само 0,3% въглероден двуокис. За отопляване на цялата къща/апартамент най-добре е да се ориентирате към камините с водна риза. При тях част от топлината се отдава в помещението, където са поставени, а друга – на водата в инсталацията, която затопля останалите помещение по подобие на парното.

3. Какво трябва да знаем за поддръжката на дърва за огрев?

Използвайте само качествени и добре изсъхнали дърва за огрев. Те трябва да са нацепени на малки парчета, така ще си спестите чистенето на големи количества пепел. Складирайте ги на открито и проветриво място и ги подредете така, че въздухът да може да минава през тях. Не препълвайте печката с дърва, защото въздухът намалява и това пречи на процеса на горене.

4. Правете редовна профилактика на отоплителната система

Редовната профилактика ще Ви осигури надежден и ефективен отоплителен процес. Можете сами да направите проверката или да се доверите на специалист, но е задължително това да стане преди всеки отоплителен сезон.

отопление на дърва - какво трябва да знаем

5. Не горете всякакви материали

Съществуват материали, които отделят токсични газове в процеса на горене, а това е опасно за здравето. Избягвайте да слагате в отоплителния уред гланцирана хартия, пластмаса, фолио, битови отпадъци от найлон, боядисaн дървен материал или синтетични тъкани.